četrtek, 27. oktober 2016

SRCE

Rezultat iskanja slik za srce organ


srce

 je ritmično utripajoči organ obtočilnega sistema, ki poganja kri oziroma hemolimfo po telesu


SRCE JE ZA PEST VELIKA  MIŠICA KI POGANJA KRI PO TELESU


Sesalci imajo dvojno predeljeno srce, ki je sestavljeno iz dveh preddvorov in dveh prekatov. Kri iz telesa priteka po glavni veni v desni preddvor, od koder teče skozi zaklopko v desni prekat. Od tod potuje v pljuča in se, obogatena s kisikom, vrne po pljučnih venah v levi preddvor. Nato teče skozi zaklopko v levi prekat, ki ima močno mišično steno. Od tod potuje v glavno telesno arterijo - aorto in skozi njo do žil, ki vodijo k posameznim organom. Človeško srce tehta približno od 250-300 g pri ženskah in 300-350 g pri moških.




Povezana slika
LEŽI MED PLJUČNIMA KRILOMA IN JE ZGRAJENO IZ POSEBNIH MIŠIČNIH CELIC KI SE NE UTRUDIJO IN DOLGO TRAJNO DELUJEJO.PRESKRBUJE SE Z KISIKOM IN Z HRANILNIMI SNOVMI PREK SVOJIH ŽIL KI JIH IMENUJEMO VENČNE ALI KORONARNE ŽILE.
Rezultat iskanja slik za srce organ


Rezultat iskanja slik za srce organ



KAKO SE IMENUJEJO TOKOVI

KADAR JE V TELESU POTREBA KISIKA VEČJA SE PULZ LAHKO ZELO POSPEŠI ( VZNEMIRJANJE ,STRES ,STRAH.)



KRVNI TLAK JE V ARTERIJAH KI NASTAJA ZARADI DELOVANJA SRCA. NORMALEN KRVNI TLAK JE MED 110/60 DO 130/90.


 Rezultat iskanja slik za KRVNI TLAK




BOLEZNI SRCA

Angina pektoris =Bolnik z angino pektoris občuti stiskajočo bolečino, ki se začne pod prsnico in pogosto izžareva v eno ali obe roki ter proti vratu, pojavlja pa se po telesnem naporu ali čustvenem stresu


Okvare srčnih zaklopk= posledica degenerativnih procesov in se pokažejo šele v starosti. Če jih ne odkrijemo pravočasno in odpravimo z operacijo, pripeljejo do srčnega popuščanja.


Bolezni srčne mišice =, da je oslabljeno črpalno delovanje srca, bodisi tako, da je oviran vtok krvi v srce. Posledica je srčno popuščanje.


Srčni infarkt=Do njega pride zaradi nenadnega pomanjkanja krvi, do katerega pride, ker se zamaši ena od koronarnih žil. Prizadeto območje srca neha pravilno delovati, zato je infarkt smrtno nevaren. Do srčnega napada lahko pride kadarkoli: lahko se pojavi povsem nenapovedano, ali pa se prizadeti človek že nekaj ur ali dni prej počuti zelo slabo. Do napada pogosto pride, ko je človek pod hudim čustvenim pritiskom.


Motnje ritma









1 komentar: